Zonnepanelen aanschaffen? Dit is het moment!

Terug regeling BTW

Als particulier kunt u gebruik maken van de Btw-regelen en vordert u bij de Belastingdienst het volledige Btw-bedrag na de installatie in 3 stappen terug. Dat is dus een korting van 21% die u meepakt. Zo verdiend u uw investering een stuk sneller terug.

Soms kunt u ook gebruik maken van zogenoemde plaatselijke subsidieregelingen die aangeboden worden door uw provincie en/of gemeente.

SDE++ Subsidie

Met de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) stimuleert de overheid duurzame energieproductie en CO2-reductie. Voor een periode van 15 jaar ontvangt u een vergoeding per opgewekte kWh.

SDE++ stimuleert (onder andere) de productie van duurzame energie en focust vooral op bedrijven en instellingen. Zonnepanelen met SDE++ subsidie zijn daarom dus erg interessant. Het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de opbrengsten ervan wordt vergoed voor een periode van 15 jaar. Dat betekent dat als u een SDE++-subsidie voor zonnepanelen toegewezen krijgt, je 15 jaar lang een vast subsidiebedrag per opgewekt kilowattuur ontvangt.

Met een SDE++-subsidie verdient u dus van drie fronten geld:

  • U ontvangt 15 jaar lang een vast bedrag per opgewekte kWh zonne-energie
  • U bespaart op de stroomrekening omdat u zelf uw energie opwekt
  • De stroom die niet wordt verbruikt verkoop u aan het energiebedrijf

Openstellingsronde

Er is in 2022 maar één openstellingsronde waarbinnen bedrijven zich in kunnen schrijven om in aanmerking te komen voor SDE++-subsidie. De overheid heeft al wel bekend gemaakt dat er in 2022 maximaal 11 miljard euro beschikbaar wordt gemaakt voor deze subsidie. Dat is maar liefst 6 miljard euro meer dan er in 2021 beschikbaar was gesteld.

Voorwaarden

SDE++subsidie is alleen beschikbaar voor ondernemers met een grootverbruikersaansluiting. Dat is een hoofdaansluiting groter dan 3x80A. U kunt wel als kleinverbruiker subsidieaanvraag doen. Krijgt u subsidie toegekend, dan moet u verzwaren naar een grootverbruikersaansluiting om de subsidie ook te kunnen ontvangen.

Sinds 2020 is het verplicht bij een subsidieaanvraag een positieve transportindicatie aan te leveren. Door de druk op het elektriciteitsnet moet u netbeheerder voorafgaand aan jouw subsidieaanvraag aangeven dat er voor jouw toekomstige installatie waarschijnlijk ruimte is op het elektriciteitsnet. Alle voorwaarden en het aanvragen van SDE++ kun u hier vinden.

Salderingsregeling

Naast de BTW teruggave regeling en de SDE++ Subsidie kunt u ook gebruik maken van de zogenaamde salderingsregeling. Met deze regeling krijgen bezitters van zonnepanelen evenveel voor de stroom die ze leveren als voor de stroom die ze kopen. Mede door deze regeling zijn zonnepanelen financieel interessant en heel populair.